Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A közösségi szellem megóvása a cél
2024. ápr. 29. hétfő | Gyenesdiás
A közösségi szellem megóvása a cél
Megújult a plébánia épülete Gyenesdiáson. A beruházás egy korábban elnyert pályázatnak, a Veszprémi Érsekség, Vonyarcvashegy és Gyenesdiás önkormányzatának támogatásával, valamint önerő felhasználásával valósult meg. Az épületet, a garázst, valamint az udvar egy részét is felújították.

Kicserélték a nyílászárókat, festettek, szigeteltek és a tetőt is megújították a már nagyon rossz állapotban lévő épületen. Gyenesdiás önkormányzata 2020-ban nyert pályázatot közösségi tér kialakítására, ennek a projektnek az átalakításával valósult meg a mostani beruházás. A plébánia nem csak otthont ad a település plébánosának, itt zajlik a hivatali adminisztráció, illetve számos oktatás és egyházi esemény is. A megújított épület így valódi közösségi helyszínként tud szolgálni a jövőben.

„A plébánia alapvetően mindig közösség. Tehát nem a plébános és a hivatala jelenti a plébániát, hanem azok az itt élő, hívő emberek, akik kötődnek a saját egyházközösségükhöz, és ezzel kapcsolatban valamilyen tevékenységet, elsősorban nyilván a katolikus keresztény lelkiségünkkel kapcsolatos tevékenységet folytatnak. Akár képzés szintjén, tehát egyfajta alapvető lelkiségi képzés, gondolhatok itt esetleg felnőtt hittanra vagy bibliaórára is.” - tájékoztatott Kerekes Zoltán, Gyenesdiás plébánosa.

A tervek szerint a plébánia kertjét is hasznosítanák, nyáron táborokat szerveznének a gyerekeknek. Az épület belső terei is megújultak. Falakat bontottak ki, így több tér lett közösségi összejövetelekre. Megújult a konyha is, így nagyobb vendéglátásra is alkalmas lett a plébánia. Gyenesdiás önkormányzatának kiemelten fontos a hitélet, és nagy öröm, hogy egyre több fiatal látogatja az egyházi eseményeket.     

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy összefogásban erősödik a hitélet, erősödik mindaz, ami a generációk összefogásáról szól, ami a vallás együttműködésről szól a szomszédos települések vonatkozásában, és talán annak, hogy újra telnek a templomaink, és gazdagszunk lélekben. Ennél fontosabb dolog nincs, hogy a világi képviselőtestületek üdvözöljék az egyházi fejlesztéseket.” - emelte ki Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A felújítás 2023 elején kezdődött, a beruházás összesen 37 millió forintba került. Az épületben a bútorokat is kicserélték, hiszen a korábbiak nagyon rossza állapotban voltak, azokból szinte semmit nem sikerült megmenteni. A projektet Vonyarcvashegy önkormányzata is támogatta.     

„Ami mindig fontos volt számunkra, hogy egységben legyünk nem csak a térségben, hanem hazánkban is. Ezért fontos, hogy Gyenesdiás nagyközséggel együtt mi Vonyarcvashegyen itt is egy közös kapcsolatot létesítettünk az egyházközségünk révén. Olyan közösségi tér alakulhatott itt ki, amely egyben a plébániák és a generációk közti távolságot is tudja csökkenteni.” - tette hozzá Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere.

A felújított plébánia átadásán fogadásra várták a két település és az egyházközség elöljáróit. A tervek szerint a jövőben több alkalommal is találkoznak majd az egyházi és világi képviselők.       

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. már. 17. csütörtök 22:02 | Zalaszentmihály, Felsőrajk
Az egyházközségek is sikerrel szerepelnek a Magyar falu programban.
| 2020. júl. 13. hétfő 16:40 | Zalavár
A Magyar Falu Program keretében mintegy 22 millió forintból újíthatták meg az épületet.
| 2017. júl. 27. csütörtök 16:40 | Keszthely
Biztossá vált, hogy a kármeliták kivonulnak Keszthelyről és Pawel Denisiewicz plébánost is áthelyezik.
| 2014. okt. 1. szerda 11:41 | Keszthely
Támogatói segítséggel épült meg a Szent Család templom kertjében a mászókás, csúszdás tér a gyerekeknek.
| 2024. máj. 3. péntek 19:15 | Keszthely
30 millió forintos pályázati forrásból újult meg a Szalasztó utcai közösségi ház.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
06:00
Egy csipetnyi szó
06:31
Kukkantó
06:55
Aktív aranykor
07:00
Savaria Filmfesztivál
07:45
Határtalan tudás
08:43
Savaria Filmfesztivál
08:50
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Kukkantó
09:55
Aktív aranykor
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.